Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Красиви и много грациозни животни, които децата от много малки добре разпознават – Конете. Качвали ли сте детето си на кон? А защо не пробвате още тази година?

За децата и първата им среща с коня ни разказа специалист от клуб Кентавър-Русе.

 

Николета: Коя е подходящата възраст дете да се качи за първи път на кон?

Клуб Кентавър: Всичко е строго индивидуално, дали детето се страхува, колко е високо, до каква степен може да контролира отделните мускулни групи, какви рефлекси и координация има и т.н. Имали сме случаи, в които деца на 6 годишна възраст успешно яздят коне със стандартна височина и са се справяли отлично.

Ако говорим за първите контакти на детето с животните и това да преодолее страха (ако въобще има страх) от едно такова голямо животно като коня, 3-4 годишна възраст е напълно подходяща за така наречените разходки на гърба на пони или ниски породи коне.

Активни занимания по езда децата могат да започнат от 5-6 годишна възраст, като е добре да се използват понита или райд понита. В чужбина това е широко разпространено. В България райд понитата тепърва се налагат като практика за работа с деца, тук обикновено се започва директно с по дребни породи коне, например като хафлингер. Ако началното обучение е преминало с райд пони, след 14 годишна възраст, прехода от пони към кон е много плавен и естествено продължение на развитието на детето.

първото качване на кон обикновено е случайно и е било една 5-10 минутка разходка на гърба на пони

Николета: Какво представляват първоначалното качване?

Клуб Кентавър: При голяма част от хората и децата, първото качване на кон обикновено е случайно и е било една 5-10 минутка разходка на гърба на пони или кон по време на почивка, семейна почивка в балкана или след посещение на цирк например.

Първия урок по езда започва с демонстрация и разказ как се почиства и оседлава коня. Следват инструкциите за качване и слизане разбира се. Начинаещите ездачи не притежават знанията и уменията самостоятелна езда, поради което коня се води от треньора посредством корда (дълго въже). Това позволява ездача да се съсредоточи върху инструкциите за седежа. Първите уроци са в рамките на 15-20 мин. и постепенно се увеличават в зависимост от възможностите и желанието на детето. Обучението започва с усвояване на правилния седеж при различните алюри на коня (ходом, тръс и галоп) и как се използват помощите (глас, нагайка, поводи, шенкели, сила на тежестта). По-големите деца, преминават от езда на корда или водене до самостоятелна езда в рамките на няколко урока. За по-малките обаче този период може да е доста по-дълг.

Николета: Какви са ползите от язденето?

Клуб Кентавър: Конната езда е нещо много далечно за по-голяма част от съвременното общество и ежедневие. Всъщност това е една забравена традиция. Някога е била начин на живот, средство за прехрана, за победа, за завоюване на територия. Днес тя присъства в съзнанието на голяма част от хората като нещо приказно, уестърн или дори фентъзи. В действителност срещата с конете е вълнуващо преживяване. Ездата създава едно неповторимо усещане за свобода и прилив на енергия. От ездата има и редица здравословни ползи за тялото и ума. Ездата:

 • раздвижва и укрепва всички мускулни групи;
 • предпазва от изкривявания на гръбнака;
 • засилва подвижността и еластичността на ставите;
 • стимулира кръвообращението;
 • подобрява дишането;
 • подобрява на координацията и рефлексите;
 • изразходва калории.
Конете имат нужда от грижи, внимание и любов, децата трябва да изградят връзка с тях, да станат партньори и приятели.

Николета: Как действат конете на децата?

Кентавър Русе: Няма да сбъркаме ако допълним физическите ползи от ездата и с предимствата свързани с психичното здраве, емоционалното развитие и възпитание на децата. Конят не е неодушевен предмет, като топката, ракетата за тенис, успоредката, не бива да се възприема като даденост или нещо което винаги е на разположение. Той е живо същество, също като хората има характер, изпитва радост, болка, страх и дори има настроения.

Учим децата на това да не се отнасят с конете като с предмети или вещи, които използват само когато им скимне. Именно за това помагат активностите, в които децата се включват по грижата за коня, за които говорихме в началото. Конете имат нужда от грижи, внимание и любов, децата трябва да изградят връзка с тях, да станат партньори и приятели. Всичко това води до ползи свързани с психическото здраве:

 • развиване на емоционалност;
 • намаляване на стреса;
 • подобряване концентрацията;
 • възпитаване на отговорност;
 • развива решителността и волята;
 • вдъхване на самоувереност и самочувствие.

За ездови клуб „Кентавър – Русе“ приоритет винаги е била работата с деца и чрез него десетки деца са преминали базовото обучение по езда, а някой от тях са завоювали медали и титли.

ездови клуб „Кентавър – Русе“ Грижата за конете е неизменна част от заниманията им по езда и включва различни аспекти. От една страна това е хигиената на коня. Първото нещо което научават е как да си почистят коня преди и след езда. Четката, чесалката, копитното ножче, копитната смазка, четката за грива, спрея за грива и опашка са им добре познати и те много добре знаят как да ги използват и работят с тях. Друг аспект от грижата за коня е осигуряването на условия близки до естествения им начин на живот – ежедневно на паша на открито и достатъчно пространство за движение. Така че за децата е голямо удоволствие да участват при извеждането и прибирането на конете до и от падока. Приемат го като награда и се радват на гласуваното им доверие. Пашата не е достатъчна за конете и те се хранят също както хората 3 пъти на ден. Децата с радост участват и в това занимание по разпределяне и раздаване на ежедневните дажби храна от зърнен и зелен фураж. Друг аспект от грижата за коня, в който децата участват е поддръжката на амуницията – почистването и смазването на седлото и юздечката, измиването на гамашите, прането на бинтовете и потниците и т.н.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X