Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Танцът е вълшебство още повече, когато го споделяш със своето малко бебе. Кристияна Стойчева е един прекрасен пример за това. Майка на две деца, изключително активна личност и създател на Mama Dance Studio.

Не е случайно, че именно с танци решава да се занимава. Нейните родители Силвия и Ивелин Стойчеви развиват в гр. Русе една от най-големите салса школи в България – „Амигос“, а Криси също владее този стил от малка.

Кристияна заминава за София преди почти 9 години, за да учи. А, когато забременява с дъщеря си – Изабел, открива първото танцово студио за бременни и майки в столицата – Mama Dance Studio. Нека тя ни разкаже повече за танците:

 

Николета: Представи се с три думи:

Криси: Търсач, организатор, мечтател.

Николета: Как се запали да откриеш Mama Dance Studio в София

 Mama Dance Studio в София

Криси: Видях две малки розови чертички, които промениха живота ми.

Танцувам откакто се помня – латиноамерикански танци, модерен балет, след това салса, бачата, кизомба… Още в детската градина подскачах покрай майка ми в ритъма на ситно шопско и танцувах блус с баща ми на семейните събирания. Явно сме такива – има нещо вътре в нас, което ни свързва с музиката и движението. Когато разбрах, че ще ставам майка, започна моето търсене – на себе си и на нещо, което мога да правя в периода на бременността. Оказа се по-трудно отколкото очаквах! Открих един или два варианта, но никой от тях не включваше музика и танци. Тогава си казах, че след като човек иска нещо, което го няма, най-доброто, което може да направи е да го създаде.

Николета: Ти си майка на две деца, каква е твоята тайна да успяваш да преподаваш, да се грижиш за дечицата си и да си успешна майка?

Криси: Истината е, че не винаги успявам. Преди всичко останало до мен стои той с главно „Т” – моята сродна душа, нашият „тати”, човекът, който винаги вярва в мен и моите идеи повече, отколкото аз самата.

Майчинството е нещо огромно – като емоция, отговорност, енергия. Но аз искрено вярвам, че „грижата за себе си е част от грижата за нашите деца”. Не бих могла да бъда най-добрата своя версия, ако не се чувствам пълноценна, а именно музиката, движението, контакта с другите майки ми дават почвата, от която имам нужда. Тайната може би се крие в единството между двама, взаимната подкрепа, добрата организация на времето и непрестанното търсене на баланс.

Николета: Опиши ни какво е чувството да танцуваш с детето си и защо това е толкова важно?

Криси: Танците по време на бременността, когато майката и детето все още са едно и споделеното движение след това – когато държим бебето в обятията си са още един уникален начин за комуникация. Децата се учат да говорят като първо усвояват мелодията на езика – те са изключително интуитивни същества и музиката въздейства върху тяхното емоционално и когнитивно развитие. От друга гледна точка децата опознават света чрез докосване и впоследствие чрез движение – в часовете учим именно това – как с плавно завъртане или нежно залюляване да предадем знание, да провокираме емоция.

Не по-малко важна е и грижата за мама – много често жената се изгубва в този период на отдаденост и нейното емоционално и физическо състояние остава на заден план. В Mama Dance Studio съчетаваме грижата за себе си с тази за нашите деца – споделяме и се подкрепяме по пътя на фона на хубава музика и женски приказки.

Николета: Можем ли да очакваме и ние, русенските майки, в родния ти град да се появи Mama Dance Studio?

Криси: Това е интересен въпрос, който си признавам, че е минавал през ума ми неведнъж. Засега в списъка с идеи присъства едно хрумване за Mama Dance събитие в някой слънчев ден през пролетта. Но времето ще покаже дали ще успея да го сбъдна!

Николета: Създател си и на един нов продукт на пазара – карти за бременността на жената. Какво различно могат да открият жените в тях?

Криси: Този проект е много личен и специален за мен. Създадохме картите в периода на втората ми бременност – случайно или не, отне 9 месеца докато и те се появят на бял свят – няколко дни след Каролина.

Картите съдържат информация, която засяга две не толкова популярни теми по нашите ширини – храненето и физическата активност в периода на бременността. Мирела Великова е нутриционистът, който предостави изключително важни и полезни факти изцяло свързани с хранителните нужди на жената през този период. Картите са различни с това, че са фокусирани основно върху майката – какво се случва с тялото ѝ, какво може да очаква, как да се справи с различни предизвикателства в периода на бременността, идеи за физическа активност и грижа за себе си. Те са и своеобразен дневник – с места за записване на важни моменти и залепяне на снимки. Създадохме ги с идеята да съхранят пътуването на жената към превръщането ѝ в майка – емоцията, трудностите, промяната. А един ден същата тази жена ще може да се върне назад и да преоткрие онова свое Аз между редовете на „Мама те очаква!”.

Николета: Какви са ти творческите планове за 2022 г.?

Криси: Всички, които ме познават добре знаят, че аз винаги имам планове и около два списъка с идеи. Но, от друга страна, в мен има и малко суеверие – не обичам да говоря за неща, които все още са само в ума ми. Затова ще отговоря така – творческите ми планове са да продължа да развивам Mama Dance Studio, да се погрижа картите за бременността „Мама те очаква!” да стигнат до още повече читатели и… най-важното от всичко – да се опитвам да бъда най-добрата майка за своите деца, защото те са вдъхновението и смисъла на всичко това.

творческите планове 2022

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X