Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Детски отдел към Регионална библиотека „Любен Каравелов“

Вече повече от година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ има нов детски отдел. Не си мислете, че в него има само книги и децата трябва да стоят седнали през цялото време. Ще останете приятно изненадани, ако заведете детето си там и видите как то прекарва времето си сред изградения дървен детски кът или как се превръща в пират на големия дървен кораб, приземил се в средата на библиотеката.

Книгите неусетно ще привлекат детето в библиотеката и не след дълго ще седне на меката мебел, разглеждайки, това, което сам е избрал! Любовта към четенето и отношението към книгата се формират още в ранна детска възраст (от първите месеци, в които се ражда), не от яслата, детска градина или в последствие от училището, а от самите родители.

Умът се нуждае от книги, както мечът от точило – за да се поддържа остър

Дж. Р. Р. Мартин

Николета: Кога да заведем детето си за първи път в библиотеката?

Детски отдел: Обичаме да казваме, че колкото по-рано, толкова по-добре! Ползите от четенето са много, така че е абсолютно подходящо още от бебешка възраст детето да прекарва време в библиотеката за да я възприеме като обичайно място в ежедневието си. Не случайно изградихме бебешки кът, тип „Монтесори“, в който чрез игра децата постепенно „откриват“  книгата и я обикват.

Николета: Разкажете ни какво е различното при вас.

Детски отдел: На първо място, това, което може би ни разграничава от останалите библиотеки е, че „Библиотечко“ е изграден с мисъл и отношение към Русе, за да свързва децата с богатото наследство на града, специалното място на реката в живота му и изключителната му общност от интелектуалци, артисти, търговци, бизнесмени.

Детето в библиотекатаДетски отдел „Библиотечко“ е отворено пространство с обособени зони с различно предназначение. То привлича деца от всички възрасти с цветово и пространствено оформление и тематични акценти. „Библиотечко“ сближава децата с книгите и знанието и осигурява място за съвместни занимания, но и такова за уединение. Свободата на движение на децата и възможността да пипнат и разгледат всичко, до което имат достъп, прави книгите част от техния естествен свят на игра и откривателство. Въвеждането и спазването на основни правила се случва естествено, без да отнема от личната свобода на децата.

 

По отношение на пространствената концепция в Детски отдел са обособени специфични зони според тяхната функция и предназначение. Изключително атрактивна и любима за най-малките е „Зона за деца от 0 до 5 години“, която е изградена по метода „Монтесори“. В нея на разположение е интерактивна къщичка на два етажа със сензорни копчета, звуци, игри за опознаване на цветовете. Малчуганите също могат да се забавляват и със специфични игри за развитие на моториката, разположени по стените изградени от естествени материали.

 

По отношение на пространствената концепция в Детски отдел са обособени специфични зони според тяхната функция и предназначение. Изключително атрактивна и любима за най-малките е „Зона за деца от 0 до 5 години“, която е изградена по метода „Монтесори“. В нея на разположение е интерактивна къщичка на два етажа със сензорни копчета, звуци, игри за опознаване на цветовете. Малчуганите също могат да се забавляват и със специфични игри за развитие на моториката, разположени по стените изградени от естествени материали.

 

Не по-малко атрактивно място е нашият реалистичен пиратски интерактивен кораб, част от „Зона Аргонавти“. В нея присъстват съвременни технологични решения, като виртуални очила (VR), информационни табели с QR код, добавена реалност (AR) и др. Те са неизменна част в процеса по опознаване на Русе, на неговата история и настояще.

Напълно завършеното пространство е съобразено с изискванията на поколението алфа, оформя цялостния облик на „Библиотечко“ и променя стереотипа за библиотека. Това спомага за промяна във философията за привличане на потребители на библиотеката, четенето и ученето като важен момент от развитието на всеки човек.

Николета: Много родители ще кажат: „Той ще пипа, ще вдига шум в библиотеката.“ Това трябва ли да е предпоставка детето чак в първи клас да посети детския отдел и защо?

Детски отдел: В никакъв случай! Точно обратното. Приканваме децата да идват и да играят при нас. Да се чувстват комфортно. Естествено, спокойното дете ще се държи правилно в тази институция, а прекалено активното ще направи обратното. Това обаче се случва по различен начин, тоест едно шумно и много подвижно дете може да прояви разбиране, да усети атмосферата на библиотеката и да стане по-спокойно. Следователно, просто трябва да опитате, може би дори вече на две години детето ще се радва да посети библиотеката. Не чакайте да тръгне на училище. Връзката с книгата трябва да се създаде още докато е малко.

 

Николета: Споделете няколко лесни начини, с които родителите да предизвикат интереса на детето към книгите.

Детски отдел: Разбира се! Ние самите често даваме следните съвети на родителите:

  • Забавлявайте се. Направете четенето нещо забавно и приятно, а не задължение. Избирайте подходящи за възрастта и интересите на детето ви книги. Винаги най-добре е сами да им давате пример. Ако децата ви виждат да четете често, е по-вероятно да проявяват любопитство към книгите и да ги насърчите да искат да четат и сами.
  • Редувайте се. Дори преди да се научи да чете, детето може да участва в четенето. Помолете го да посочва картинки, букви или думи, които разпознава. С времето, когато речевите умения му се усъвършенстват можете да го карате да повтаря с вас простички изречения. Времето, което прекарвате в четене на глас с детето и насърчаването му да чете с вас, ще спомогне за изграждането на увереност в говоренето и ще засили наученото от вашето дете.
  • Изслушвайте детето. Обръщайте внимание на неговите интереси. Ако е привлечено от определена тема, опитайте се да намерите детски книги свързани с тази тема. Така ще му помогнете да затвърди идеята, че книгите са приятно занимание, което разширява света, който го вълнува. Насърчавайте го да пробва различни книги, но не го насилвайте да проявяват интерес, ако то само не го проявява. Разкажете му за своите любими истории и му предложете да се запознае с тях. Опитвайте се да му четете всяка негова любима история все е едно е ваша такава. Децата усещат вашите емоции.
  • Направете четенето рутина. Превръщането на четенето в приятна част от живота на вашето дете започва с включването на книги в ежедневието ви. Създайте специално време за четене преди лягане или след баня например. Вашето време трябва да е само за вас.

Николета: Какво ви прави впечатление последните години, на децата обичат ли да им се чете или родителите не успяват да намерят подхода към книгите?

Детски отдел: Всяко дете може да обикне книгите, стига да се намери правилния подход към него.

По темата за четенето и детските книги може да се говори с часове, но всичко се върти около едно: ако искаме да отгледаме грамотно и успешно младо поколение, трябва да започнем промяната от нас, възрастните. Истината е, че все по-трудно в забързаното си ежедневие, родителите намират време за четене с техните деца. Това е основния проблем. От друга страна,  като позитив не може да се отрече, че се проявява засилен интерес към детската литература. В последните години наблюдаваме нарастване на интереса към книгите и сред родителите. Цели четящи семейства посещават Детски отдел през свободното си време и това много ни радва! Все повече майки с деца дори под 1 година идват при нас, търсят подходящи книжки, участват в общите ни занимания или пък просто прекарват времето с децата си тук.

Нека престанем да подценяваме ролята на библиотеките – те са важен източник на промяната в обществото и трябва да заемат своето активно място на центрове на информация и знание, каквото им е отредено в другите държави. И най-вече нека осъзнаем, че живеем в ново време, в което книгата не е издигната на онзи пиедестал, на който беше преди. Конкуренцията за внимание – и нашето, и на децата – е жестока и ако искаме четящо поколение, трябва да започнем да включваме книгите в живота на децата от най-ранна възраст, да им показваме магията на фантазията, за да не изпадаме в ситуацията, в която сме сега. Вярвам, че малките промени днес могат да дадат големи резултати утре – стига да започнем тази промяна от нас самите, поставяйки фокуса върху децата.

 

Николета: На колко години е най-малкият читател за 2021 г. и колко деца са се записали в детския отдел на библиотеката?

Детски отдел: Най-малкият читател за 2021 г. е Ема Александрова Йосифова, която е родена на 15 август 2021 г. и първата й читателска карта е издадена малко след като е навършила един месец – на 23 септември 2021 г.

3245 са общо всички деца записани през 2021г., от които 2474 са ученици до 4 клас, а 771 са ученици от 5 до 7 клас.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X