Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Четенето не е задължение. То е преимущество. И най-вече личен избор.

Книгите са друг свят – открийте го

Мама Логопед Мили Игнатова

„От кога да започна да чета на детето си?“, „Рано ли е преди първата му годинка да започна.“, Кога се появява интересът към книгите?“ – въпроси, които се въртят в главите на повечето от жените, станали майки. Аз също си задавах тези въпроси, но още когато Алек беше на 3 месеца, започнах интуитивно да му чета и да му купувам бебешки книги. Единствено по този начин се успокояваше, когато си бяхме в къщи. Слушаше – не знаех дали разбира, но продължавах да чета. Чуваше, вече около годинка и половина се усмихваше на моменти, от интонацията на гласа ми, от пресъздаването на различните образи и така до ден днешен.

Вече на две години и половина Алек си е изградил сам режим. Сутринта преди или след закуска започва с четене на няколко книги, през деня той сам ми ги носи и така се улисваме, че прекарваме 30-40 минути четейки. Вече дори започна да ми се кара, ако стана и не дочета книгите, които е запланувал. Случвало ми се е една и съща книга да я чета повече от 4 последователни пъти, да чета само една книга няколко дена подред. Но защо?

Представям ви Мама Логопед Мили Игнатова – една майка, неспираща да се развива заедно с децата си. Една личност включваща се в нашия семеен блог НappyCleverKids, за да говори по една интересните тема: Съзнанието на децата и книгите.

Николета: Как да научим детето да обича книгите?

Мама Логопед Мили: Чудесен въпрос! Ще го научим така, както го учим да обича и всичко останало. Като показваме, че ние обичаме книгите, че са важни за нас, няма как да не създадем такова чувство и в детето. Нали по този начин го учим да обича близките си, природата, животните и всичко останало.

Николета: От каква възраст препоръчваш да се започне четенето на книги на децата и защо?

Мама Логопед Мили: Често ми задават този въпрос. Няма определена възраст, но аз лично съм на мнение, колкото по-рано по-добре. Ако имате желание може още от тогава, когато бебето е в коремчето ви.

Николета: Ще ти задам един клиширан въпрос. Как четенето на книги подпомага развитието на децата?

Мама Логопед Мили: Чрез книгата показваме различни светове на детето и освен, че се забавлява, най-малкото обогатява речниковия си запас. Също така развива въображението и своята любознателност. Освен това с четенето на книги може да подобрите концентрацията на детето. Разбира се, изгражда се и по-силна емоционална връзка между дете и родител/четящ.

Николета: Какъв подход би предложила, ако детето няма изграден интерес към книгите от бебе?

Мама Логопед Мили: В началото избирайте кратки, звучни и весели стихове. Включвайте освен четене, а и много мимики, движения и променяйте гласа си. Сменяйте височината, тембъра, скоростта, с която четете. Детето със сигурност ще се забавлява, а когато нещо е забавно няма как да не е интересно.

Четене при всеки удобен случай

Николета: Препоръчай книги за деца на възраст между 0-3 години.

Мама Логопед Мили: За целия диапазон препоръчвам най-вече поезия. Лесно се чете, лесно се помни и е най-лесно достъпния текст за децата в тази възраст. Разбира се вече, когато детето е по-малко може да четете нещо по-кратко, а когато е по-голямо нещо по-дълго. Макар, че доста пъти възрастта не е критерий. Всяко дете е различно, едно може на 2 години да седи и слуша стихотворение от шест строфи, а друго на 4 години да не желае да стои на повече от две строфи. Много е индивидуално всичко.

Николета: Колко често да купуваме нова книга на детето?

Мама Логопед Мили: Мисля, че тук родителят трябва да се води от детето. Но когато вече книгата е добре научена. Детето разпознава героите, сюжета или вече пък не му е интересна, може да се премине и закупи следващата. Не пречи да се разглеждат и четат няколко книги наведнъж. Аз лично прибирам част от книгите, които вече сме понаучили и не са интересни за детето, четем нови. След време ги сменям и отново се връща интереса към тях. А и вече нямам място в библиотеката за всички наведнъж.

Николета: Защо децата искат да им се чете една книга или приказка по няколко пъти?

Мама Логопед Мили: Това е малко като „Защо ядеш най-често ванилов сладолед?“. Защото им е любима. Те са малки, но също имат вкусове и предпочитания, любими герои, действия, които откриват в книгите. Може да има и връзка с нещо, което го свързват като приятен спомен или пък родителят е чел по-забавно точно тази книга.

Най-новата книга на Мама Логопед

Николета: Накрая ще си позволя да завърша с един личен въпрос към теб. Ти създаваш книги, вече имаш няколко в портфолиото си и с какво те са по различни?

Мама Логопед Мили: Вече имам няколко книги зад гърба си. Някои от тях са в областта на логопедията и развитието главно на езика и говора. Именно това ги прави по-различни. С моят прекрасен екип се стараем да създаваме достъпни книги за децата. Да съдържат звучни, забавни думи, но и не само красиви, а и реалистични картини. Разбира се, там където говорим за реални неща. Опитваме се да стимулираме и засилим интереса към детското четене. Включваме освен изображения и стихотворения, и много игри, които развиват процеси свързани с говора и езика.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X