Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Едно значително ново място в Русе, в центъра на града, място за изкуство, култура и Деца. Това е Блок 14 – Център за изкуство и култура. Слагам главна буква на думата „деца“, защото град Русе се нуждае от различни центрове, където да творят малчуганите. Детето, докоснало се от най-ранна възраст до изкуството, ще изгради лесно хармонията, красотата в живота и изразяването на емоциите.

Театърът и децата 2

Има много и различни видове изкуства – още преди да се роди бебето чува звучи, когато се роди – музика, звуци, с израстването му следват приказки, рисуване на картини и много скоро детето се превръща в творец. Лично аз съм свързана с изкуството от малка, когато моята майка ме заведе в школата по театрално майсторство и сърцето ми остана там, зад пиесите, на сцената и преживяването. Театърът е искрената емоция, минала през теб и достигнала до публиката.

Създателката на „Блок 14 – Център за изкуство и култура“ е известната и много талантлива актриса Евгения Явашева. Самата тя води и театрална работилница „МАРМАЛАД“. Записването става през м. Септември и детето трябва да е навършило 5 години. (за повече информация пишете в ФБ страницата на Блок 14)

 

Николета: Децата на 21-ви век обичат ли театър?

Евгения: На всеки век децата ще обичат качествения театър. Децата винаги са деца независимо от времето, в което живеят. Да не забравяме, че и всички големи сме всъщност пораснали деца. Театърът винаги ще има своята публика.

Николета: Как успяваш да ги „запалиш“ така, че да останат в школа и да репетират, а не да стоят пред екраните на телефоните и таблетите – проблемът на 21 век?

Евгения: Децата сами горят за театър, нямат нужда от мен да ги „запаля“. Театърът и игровият принцип на взаимоотношение е много по-близък до тях от колкото до нас. Те си играят постоянно на нещо и влизат за отрицателно време от роля в роля. Какво като текста не им е на Шекспир, а ролята не е Жулиета. При тях всичко става много естествено, защото всеки родител се е забавлявал от това какви диалози измислят децата им, държейки две играчки в ръцете си, какви взаимоотношения се развиват, колко проблеми разглеждат през игрите си, като истински малки драматурзи.

Истината, че обичам работата с децата. Имам лично отношение към всяко едно от тях. Има деца, които израстнаха пред очите ми, те са като мои деца. Държа се с тях изключително честно и с огромно уважение пред индивидуалността и таланта на всяко едно от тях. Децата са много сензитивни и бързо разбират дали ще се чувстват добре в дадена група. Запалването е взаимно. Понякога планът ми на урока се променя, защото влизат малките артисти и още по време на загрявката усещам настроението на групата, запалват ме за нова идея и така се получава много различен урок от предвидения, но е точният за този момент и за тази група.

Театърът и децата 3

Николета: Какви умения развива театъра?

Евгения: Мога много да говоря на тези тема. Едно от най-полезните неща е, че се учим да общуваме, не през електронните устройства, а очи в очи. Учим се да говорим правилно, да работим  в екип, учим се колко е важно да се изслушваме и да уважаваме мнението на другия. Малките артисти развиват свето въображение, пластика на тялото, работа с глас, учим се да можем да създаваме истории и да ги разказваме и да можем да ги представим в сценичен вариант под формата на етюд. Учим се да полагаме нужният труд, за постигането на дадена задача.

Николета: Разкажи ми как протича един час в твоята театрална работилница „Мармалад“. Караш ли се, когато не си знаят текста или когато закъсняват за репетиция.

Евгения: О, гледам караници изобщо да няма. В училище и вкъщи им се карат достатъчно, с моя асистент Асен Николов, искаме децата да ни асоциират с друг модел на поведение. Естествено, че през годините се е налагало да повишим тон, но наистина това са редки случаи. Защо да се карам на дете, че е закъсняло? В повечето случаи за закъснението е виновен родителя. А и на тях не им е лесно да ги возят от училище или детска градина при нас. Стоят някъде, чакат да свърши занятието, след това някои деца отиват на друга активност. Логистиката е трудна за всички. Аз съм изключително благодарна на всеки родител, който отнема от свободното си време, за да заведе детето си на спорт или занимание с изкуство. Това е толкова важно за децата.

А иначе урокът винаги започва със загрявка, първо тялото, след това говорна загрявка и след това няколко игри да загреем и мозъка. После идва ред на задачите, които сме си поставили за деня.

Николета: По твои наблюдения и впечатления децата обичат ли да слушат приказки?

Евгения: Да, и големите и малките обичат приказките. Стига да са правилните приказки за възрастта. В театъра за деца е изключително важно адресът на спектакъла да се спази. Това означава, ако някое представление е направено за най-малките бръмбазъчета от 3-5 годинки да не се поднася например на 9 годишни. На това му казваме сбъркан адрес. Децата няма да са доволни, че гледат нещо „бебешко“  че ги подценяват и може да не искат да влязат вече в театралната зала. Така е и с приказките, просто трябва да са подходящите.

Театърът и децата 4

Николета: Разкажи ми за „Блок 14 – Център за изкуства и култура“, как се роди идеята да създадеш този център и посещаван ли е?

Евгения: Не се роди идея, а мечта. От години търсихме място за нея и ето, че накрая се случиха нещата на Борисова 47, къщата на наследниците на Панайот Хитов. Чудесно е, че можем да вдъхнем нов живот на къщата. Винаги сме искали място, в което да могат да се обучават деца и големи в областта на изкуствата, в което да могат да се случват събития от всички области на културата и изкуството. Искаме да създадем сцена, която да бъде припозната от независимите артисти и тази сцена да бъде място за сбъдване на нечия друга мечта. Вложихме наистина много усилия и средства, за да стане факт съществуването на център за култура и изкуство БЛОК14.

 

Николета: Издай ни какво да очакваме през следващите месеци в Блок 14.

Евгения: Ще започна с децата. Освен школите за театър и рисуване всеки месец правим през някои от уикендите работилнички, в които могат да вемат участие и деца, които не са от нашата школа. Майсторим разни неща или правим кукли за театър. През февруари – 28.02. „Работилничка за мартеници“.

За възрастни на 21.02. ще представим спектакъла “Сезонът на кукувиците“.
Режисьор Ева Данаилова по текстове на Елин Рахнев.

28.02. Вечерен акт, за любителите на изобразителното изкуство. Но най-добре е да се следи страничката ни във фейсбук, обстановката е толкова динамична, за държавните културни институти е трудно да задържат програмата си, какво да кажем за нас. Вярвам, че по-добрите времена са пред нас.

Ще използвам “вашата сцена“ от името на целия екип на БЛОК 14 да пожелая на вашите читатели здраве, здраве и пак здраве. Очакваме ви!

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X