Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 дневна ценностна програма

Какво е ценност?

Възпитаването на ценности започва от ранна възраст.

Ценностите са онези неща, които определят това, как искаме да се отнасяме към себе си, другите и света. Те дефинират посоката, в която искаме да се движим и начинът, по който искаме да живеем. Ценностите са действия, начин на живот, поведение, а не предмети или ситуации.

Да култивираме ценности у себе си и у детето е много важно, защото те определят качеството на това, което вършим, начинът, по който го вършим. Те са винаги достъпни за нас и нямат край.

Например, ако ваша ценност е да бъдете щедри спрямо близките си хора, това не означава, че веднъж щом проявите щедрост било чрез жест, внимание или по друг начин, ценността ви е „постигната“.

Щедростта е посока, но не е предмет – винаги можете да бъдете още по-щедри или щедри по различни начини. Няма начало и край.

Ценностите не се налагат посредством закон или норматив, а се формират бавно във времето. Точно тази тяхна особеност ги прави изключително важни за всеки човек и особено за малкото дете.

Кои са основните ценности?

Да се даде отговор на този въпрос не е трудно и всеки от вас би могъл да изреди поне 5 ценности. Животът, религията и обществото са ни ги очертали ясно във времето – да не лъжем, да не крадем, да не убиваме, да не мамим, да сме скромни, да си държим на думата, да сме почтени, да си отстояваме позицията, да уважаваме другите, да проявяваме емпатия и др.

Колкото и години да минават, повечето ценности си остават неизменни във времето. Империи изгряват и залязват, държави се създават и изчезват, сменят се правителства, човечеството се променя, но определени ценности преминават неизменни през времето и продължават да определят качеството на човешкото същество. Прочетете Десетте Божии заповеди, ако не ми вярвате.

Когато планирах тази публикация, мислех да коментирам кои ценности са съвременни и адекватни на времето, но се оказва, че щом е ценност, значи е издържала изпитанията на времето и няма как да не е адекватна. Дори и например да ви изглежда странно, че скромността може да е ценност в днешното забързано, дигитализирано общество, то тя е дори още по-ценна от преди 1000 години.

Нека не се бърка скромността с онова качество, при което човекът си мълчи и се скатава, претендирайки, че е скромен. Това е нещо друго. Скромният човек е способен, но не парадира със способностите ти. Той би могъл да е състоятелен, без да претендира с богатството си. Скромният човек помага, без да има нужда да се афишират делата му.

ВНИМАНИЕ! Псевдо-ценности. Пазете себе си и детето от тях.

Съвремието налага и някои псевдо-ценности. Те са повърхностни и нямат реална положителна стойност. Такива са: 

  • успехът е равен на материални придобивки – ако ги няма, не си успешен; 
  • задължително е да си богат и ако не си, поне трябва да изглеждаш, че си;
  • имитацията на живота на другите, най-често известни личности; 
  • ако не е споделено в социалните мрежи няма стойност; 
  • ако не пътуваш често, не си достатъчно богат, успял и т.н.; 
  • ако работиш някоя „срамната“ работа си неудачник.

Няма да се спирам по отделно на всяка от тях и считам, че контрастът е очевиден.

Връщайки се на темата за детето и възпитаването на ценности у него, това е една от най-важните задачи пред родителите, особено пред бащата – той като силна и авторитетна фигура ТРЯБВА безмилостно да настоява и да се грижи за ценностната система на детето си. Това е трудна работа, която изисква много време и енергия. Много вероятно е на бащата да се наложи да поработи и над себе си, ако осъзнава, че някоя ценност му куца и редовно прави „изключения“.

Няма съвършени хора – всичко това е съвсем нормално.Ето едно предизвикателство към младите бащи и това е 5-дневната ценностна програма, която създадохме за вас. Може да я разглеждате като 5-дневна диета или 5-дневна програма за фитнес или 5-дневна програма за самоусъвършенстване.

ДниПримери
Ден 1: Определете своите ценности.
През този ден се отделя време да се определят ценностите на родителя. Кои са му най-важни.
Моите ценности са:
– да бъда честен;
– да си държа на думата;
– да довършвам всичко, което започна;
– да съм по-скромен;
– други ….;
– други ….
Ден 2: Проверете се.
Задайте си въпроси. Опитайте да бъдете колкото може по-честни със себе си. Няма нужда да споделяте отговорите на въпросите с никого, ако не искате или ако това би ви създало дискомфорт. Установете къде имате липси. Установете къде системно правите „изключения“. Няма идеални хора. Всеки си има слабите места. Идентифицираните липси са половин липси. Финализирайте списъка със своите ценности, като определите кои от тях са част от живота ви – стабилни и кои не съвсем – нестабилни, но искате да станат стабилни.
Стабилни:
– държа си на думата, дори и да ми е трудно;

Нестабилни:
– понякога лъжа и крия, но осъзнавам че не ми е приятно да го правя;
– не винаги завършвам започнатото. Понякога се отказвам на средата или малко преди края. Искам да променя това;
– трудно проявявам скромност. При най-малкия успех бързам да изпъкна;
– други …
Ден 3: Наблюдавайте се.
След като са идентифицирани липсите, следва да се положат усилия.В ежедневието постоянно се налага да изпитваме ценностите си. Нужно е само да се наблюдаваме, за да проверим къде „кривваме от правия път“. В супермаркета, в офиса, в колата, на улицата, навсякъде. Няколко дни „под наблюдение“ ще покаже не малко ситуации и възможности за подобрения.
Днес, …., излъгах за …… Почувствах се …. Осъзнах, че това е отвратително.

Днес бях на път да се откажа от тренировките във фитнеса, защото пак имам мускулна треска и това ми причинява дискомфорт. Ще се консултирам със специалист и ще видя къде бъркам в тренировките и диетата.
Ден 4: Съставете си план.
След като имате списъка със стабилните и нестабилните си ценности, остава само да се полагат съзнателни усилия за постигане на подобрения. Като веднъж е осъзната нуждата, е много по-лесно да се работи за постигане на напредък. Аз бих започнал с една или две ценности, които са ми слаби, за да ги доразвия. Когато съм сигурен, че съм на прав път, бих преминал към следващата.
Знаете си слабите места, знаете как изглеждат „под наблюдение“. Време е за действие и напредък.

Първата ценност, с която се захващам е: ………………… За да постигна напредък, ще:
– прочета следните книги по темата: книга 1, книга 2, книга 3;
– посетя семинар;
– говоря със специалист;
– изгледам уебинар;
– си водя личен дневник, в който ще си документирам напредъка.
Ден 5: Обсъдете всичко с партньора си.
Хубаво е по време на изпълнение на програмата да има кой да ви помага и да наблюдава отстрани. Най-подходящият човек е партньорът ви – другият родител. Подходящ би бил и много близък човек, който ви познава добре – приятел, роднина. Ако има с кого да обсъждате, човек със стабилна ценностна система, ще постигнете напредък по-бързо. Бихте могли да обсъдите начинанието и с професионалист – психолог например.
На вечеря, на обяд, навън, няма значение.Важно е да е в спокойна обстановка, когато няма належащи проблеми за обсъждане и решения за вземане.

Ако се избере приятел, нека да е някой честен и критичен човек, на който няма да му е проблем да ви каже нещо, което няма да ви хареса. 

В никакъв случай не бързайте и не правете резки движения. Те биха стресирали семейството. Когато промените се правят плавно и постепенно, без да се бърза, резултатът е по-устойчив. Добра идея е да се възнаграждавате за всеки постигнат успех. В примера по-горе, ако сте човекът, който успее да завърши започнатото и да не се откаже – възнаградете се. 

Вероятно забелязвате, че няма нито една стъпка, насочена към детето. Работата с детето е по-лесната част от задачата, след като родителят е наясно със своите ценности. Тогава му остава само да прояви търпение и смелост да настоява в правилната посока и да дава личен пример – най-силното оръжие на родителя! А когато е наясно със своите ценности, родителят ги култивира у детето по естествен път – проявявайки естествена нетърпимост към обратното.

Ето тук можете да прочетете и други статии, насочени към бащите: Предизвикателствата пред съвременния баща и Конфликтът между поколенията.

Ако имате въпроси или искате да коментираме по темата, можете да ни пишете във Фейсбук.

 

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X