Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Диана Минкова – специалист ранно детско развитие и кинезитерапевт ни отговори на въпроса: Какви са ползите от игрите в снега за децата през погледа на КиндиРУ?

Диана Минкова: В КиндиРУ се стараем и желаем да се усещат във въздуха хормони на щастието, докато играем заедно. Това е важно условие мозъчетата на децата да се развиват балансирано и така те да са мотивирани и по-лесно да усвояват нови умения. Мозъчните химикали, които се отделят по време на играта влияят на нашите емоции.

Към студа са чувствителни голяма част от вирусите, друга полза е закаляването и повишената двигателна активност играейки със снега. Докато правят снежни топки ще увеличат силата на пръстите и ръцете, а докато ги хвърлят ще развият координация и сила на доминантната  ръка, ще усетят тактилни и температурни дразнения, които също стимулират ръцете. 

В КиндиРу имаме теория за хвърляне и хващане, с която ако родителят е запознат може, докато играе с детето/децата да я приложи. За да бъдат децата успешни в училище имат нужда от добър ръчен контрол и пръсти готови за прецизни действия. Освен това децата научават много за концепциите – голям и малък, дебел и слаб, висок и нисък, дълъг и къс, докато правят снежен човек и развиват въображението си с екипна работа.

В КиндиРУ имаме едно много любимо упражнение специално за сензорна интеграция и осъзнаване от мозъка на различни стимули. Казва се Ангели в снега. Ето удобен момент с деца над 3 години да го приложим и навън, в приятни зимни условия и подходящо облечени. И най-важното за играта в снега, е че можем да си намерим приятелчета, с които да се гоним, катерим и спускаме по склончета, бягайки или пързаляйки се, а това е прекрасна вестибуларна стимулация. Забавата е гарантирана.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X