Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Честит Бабинден (21 януари по стар стил)

Баба и дядо са изключително важни фигури в живота на детето. Днес обаче ще засегнем темата само за „баба“! Честит Бабинден! Баба е почетно звание, което се дава на жена, която е отгледала достойно децата си и е получила огромна радост – любимите си внуци като награда. Пожелавам на всички баби да останат вечно млади и активни в душите си.

В прегръдките на баба

Баба има най-топлите ръце, казва най-нежните думи, разрешава палавите игри и готви най-вкусната храна! Детският смях се отразява положително на възрастните хора. Грижите, които те дават за малчуганите ги правят по-щастливи и пълноценни, а детето получава безусловна любов и огромно богатство от спомени. Всяко поколение има своите полезни принципи и ценности, които може да предаде на другите.

Алек още от втория месец започна да посещава дома на баба и дядо, където в началото прекарваше по час, два. Разходка, докато спи в количката. Баба идваше да го види дори в обедната си почивка. А две години по-късно го оставяме за цял ден и предстои през нощта да започне да спи при баба и дядо.

С баба е най-хубаво

С баба е най-хубаво

Детето от малко трябва да свиква и да прекарва време с други хора, освен с мама и тати. Каква по-добра компания от баба – тя с радост се грижи за него и играят заедно, а най-важното е, че не го прави по задължение! В началото те прекарват по няколко часа заедно, а после уикендите, а дори и летата. Майката и бащата имат нужда от лично време като двойка – да отидат на кино, ресторант, на културно събитие или концерт. При много двойки се наблюдава явлението, когато децата пораснат и се отделят от дома, родителите са се отчуждили един от друг в постоянните грижи към децата им. Тогава между тях се появява една пропаст, за да не се случва това се появяват баба и дядо!

Детето винаги се радва, когато посещава дома на баба и дядо. За жалост, някои деца не ги познават заради далечните разстояние или породени семейни конфликти. Родителите сме тези, които трябва да научат децата да уважават и поддържат връзката с баба и дядо.

Ето как отговориха няколко майки на въпроса: Защо е важно децата да посещават и прекарват време с бабите си?

Защо е важно децата да посещават и прекарват време с бабите си?Емилиана Недкова: Бабите и дядовците изпитват безрезервна обич към внуците си. Енергията, която излъчват, когато децата са при тях, е невероятна. Това помага на малките палавници да станат целеустремени и отговорни личности. Безусловната обич и търпение на баба и дядо е важна за оформянето на емоционалната зрялост на децата. Домашният уют, който предлагат на малките деца, остава завинаги незаличим спомен в тяхната душа, а ароматът на бабините сладки ги връща към мили и незабравими спомени… към дядовия дом.

Габриела Димитрова: Важно е детето да вижда и познава различни модели на поведение и подражание. Бабите са хората, които са отгледали нас самите с най-чистата форма на любов, която съществува. Моята баба имаше възможността да поеме в ръце Яна още от първото и поемане на въздух в болницата. Първо това беше най-невероятното преживяване за самата нея, както и неописуемо спокойствие за самата мен. Хората се променят с годините и преживяванията, които са им дали много повече знание и мъдрост, докато ние можем да пропуснем доста неща в натовареното си ежедневие и понякога доста прибързани решения или несигурности. Да, бабите са тези, които никога няма да оставят детето гладно или ще го облекат малко повече от нужното, за да не настине, но те са тези, които могат да го научат на толкова много неща – да разкажат истории, които самите ние не помним, да му открият свят малко по-различен от нашия, един такъв уютен, дори понякога малко по-истински.

Децата трябва да прекарват време с бабите си, защото там са безкрайно щастливи

Нора Табакова: Специално нашата баба/моята майка гледа внуците си с много любов. Казва, че те са всичко и прави така, че и след работен ден пак да ги вижда. Те усещат и разбират тази любов и нямат търпение да са с нея. Децата трябва да прекарват време с бабите си, защото там са безкрайно щастливи, угажда им се, минават им номерата и това ги кара да са доволни и спокойни.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X