Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На този въпрос ни отговори Любов Миронова, автор на книгата „Пътеводител в света на приказките“. Тя беше гост за първи път в Русе, като събитието бе организирано от КиндиРУ Русе и семеен блог HappyCleverKids.

За един следобед Любов успя да ни потопи в един друг свят. В центъра на КиндиРУ Русе присъстваха около 100 човека, на които тя показа една друга гледна точка от тривиалното четете на приказки и влиянието им върху децата. „Разказваме приказки, когато сме гушнали децата, нали?“, с този въпрос Любов провокира мислите на педагозите, родителите, специалистите и гостите, които присъстваха.

Разказването е съкровен процес. Чрез него се създава силна сърдечна връзка. В този момент не можеш да си мислиш за мача, който ще гледаш, когато преспиш детето. Разказвайки, ти си 100% отдаден, детето усеща и ти е благодарно затова. Създаваш връзка, която ти помага да го разбираш и да си по-близо до него, когато минава през пубертета.“, сподели на срещата-разговор г-жа Миронова. Приказките подготвят децата за реалния живот, спускат ги плавно с парашут и ние родителите ръководим темпа и комфорта на този полет.

„Имаше въпроси от педагози, как да подготвим и представим приказка за децата. Любов сподели, че за да слушат с интерес малчуганите приказката, подготовката трае от около две седмици. Първо възрастният прочита приказката, а после започва да я „отглежда“ в съзнанието си, да преиграва и преживява картините. Децата до 6 г. и половина нямат нужда от разнообразие. Те може да искат и да се наслаждават на една и съща приказка 3 месеца. Разбира се, приказката трябва винаги да има щастлив край, иначе тя не е подходяща за деца.

Нямаше как да не засегне темата с екраните и мобилните устройства, които са превзели децата. Пускането на филмчета работи срещу децата, защото то е оставено само, захвърлили са го с един телефон в ръка и в минута през погледа му минават хиляди кадри, които запълват съзнанието му с образи, за които то даже не е готово да обработи.

В главата ми още звучат думите и: „Приказката е като душевна храна за децата!“. Децата  имат нужда именно от това – разказване на приказки и дневен ритъм. Родителите имат нужда от разнообразие, не и децата. Те се чувстват спокойни и сигурни, когато следват своя режим – хранене, пълноценно бодърстване и хубав сън. В периода от 0-3 години  децата трябва да имат много физическо движение и вестибуларни упражнения, които помагат да се развие добра координация, усет в пространството, детето да е ловко и сръчно. От 7 до 14  годишна възраст, те трябва да развият своята емоционалност, имат нужда да ги запознаем с красивото, всички видове изкуства. Да се докоснат до тях, да ги съпреживеят и чрез тях да умеят да вентилират емоциите си.

Повечето родители сигурно сме забравили игрите с пръсти, които са ни показвали нашите баби едно време. Любов Миронова обърна специално внимание на тях. Сподели с всички присъстващи в залата, че децата до 3 години имат нужда именно от тях. От игри, римушки, хороводи като: „Хей, ръчички, хей, ги две“, „Пеят скачат палците“, „Балонът се надува.“ и т.н., и от куклен театър. Едва от четири годишна възраст се появява четенето на приказки. Ще попитате защо? В книгата си „Пътеводител в света на приказките“ тя е разгледала внимателно всички етапи на развитие на детето от 0 до 12 години и върху какво да наблегнем и точно там ще намерите отговора на този въпрос.

В края на своя разговор Любов Миронова направи едно полезно упражнение на присъстващите, което ще помогне на децата да се отпуснат да говорят и разказват, а родителите да мълчат и да слушат. Тя ги призова да го практикуват, докато децата им станат на 18 години, че и след това. Всеки път, когато зададете въпрос на детето си било то на 2 или на 12 г., прехапете езика си, повтаряйте си „слушам и разбирам“ наум 20 пъти. Ако детето ви не е казало нищо през това време, тогава говорете. Трябва да оставим детето да намира думичките в съзнанието си, а не ние да се изявяваме и все да сме на пиедестал.

За финал ще завърша с нейните думи: „Отговорността за децата е на родителите. Няма да е винаги трудно с тях и те няма да са винаги деца.“ И ще ви призова да прочетете книгата „Пътеводител в света на приказките“.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X