Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Интервю с международния консултант по кърмене Даниела Лютакова

Първо един личен въпрос: Имаш ли деца и кърмила ли си ги?

Да, майка съм на две деца – момиченце на 9 години и момче на 3, те са моите музи и в същото време – заземяващата ми система. Като консултант по кърмене, едно от ключовите неща е да си наясно, че личният опит е само това – личен. Не е приложим към всяка ситуация и не е меродавен или дори изчерпателен, така че не е добра идея да се дават насоки на негова база. Но да, кърмила съм и двете си деца до естествен срок – тоест се отбиха сами, когато бяха готови за това.

Как реши да станеш международен консултант по кърмене?

Когато работиш с хора и основната ти задача е да им помогнеш и да ги подкрепиш, съвсем естествено възниква стремежът да им предложиш възможно най-добрата грижа и насоки. Стартирах през 2016 като доброволен консултант към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, а малко след това започнах и обучението си за акушерка в Катедра „Здравни грижи“ на Русенски университет, вече убедена, че искам да съм до жените и семействата в тези крехки, но дълбоко трансформиращи моменти от живота. Така че, щом веднъж започнах да се занимавам с въпросите на кърменето и да срещам повече майки и бебета, доста бързо се роди тази моя мечта да стана
IBCLC*. Изключително съм щастлива, че дългогодишните ми усилия се увенчаха с успех и получих това високо признание на международно ниво. Много съм горда също, че съм едва третата акушерка с тази титла в България. Като цяло, тези специалисти не са много – в България има само 13, като всички освен мен и колегата ми, акушерка Десислава Бетова от Плевен, са в София.
консултант по кърмене
Даниела Лютакова

Често майките чуват въпроси като: „Имаш ли достатъчно мляко?“, „Млякото ти хранително ли е?“, „Сигурна ли си, че бебето ти суче?“. Как трябва да се справят майките с тези въпроси, които могат да ги направят недоверчиви в процеса на кърмене?

С обучение. Сега, съвсем актуално, сме в Световната седмица на кърменето, която се отбелязва всяка година през първата седмица на август и цели да повдигне конструктивна дискусията около проблемите с подкрепата на кърменето. Тазгодишното мото на седмицата е „Да се застъпим за кърменето. Обучение и подкрепа.“ – с което се връщам и на твоя въпрос – нужно е всички – специалисти, родители, общество – да сме на една страница по отношение на кърменето, да познаваме процеса много по-добре, за да имаме адекватни очаквания и повече увереност. Не е тайна, че често опитът на жените у нас е свързан с много противоречивост по отношение на насоките, които получават. Това може да се избегне с много добра подготовка преди раждането – не рекламни и спонсорирани от марки лекции, които промотират продукти, а истинска подготовка, от квалифициран за целта специалист с нужните познания за съвременната медицина на кърменето. Това е една инвестиция, която си заслужава и се изплаща в спокойно и целенасочено пътуване по „Млечния път“.

Каня всички, които искат да отбележат седмицата да разгледат събитията на Националната асоциация , в които ще се включи и Русе с неформална среща на 3 август  и събитие в Център за детско здраве Ниш на 5 август.

консултант по кърмене

Какви са основните стъпки за правилно кърмене?

Оптимално е кърменето да започне с „първи контакт“, или контакт кожа до кожа, веднага след раждането – това е практика, която се състои в поставянето на новороденото върху корема и гърдите на майка си, за да му се даде възможност да засуче в рамките на първия час след раждането, следвайки физиологичния процес и хормоналните промени в този кратък, но много значим момент. За съжаление, тази практика не е още наложена у нас, но е добре да знаем, че може да се ползва контактът кожа до кожа и малко по-късно, когато се съберат вече майката и бебето. След това е добре да знаем, че новороденото е нормално да суче доста често – най-малко 8 пъти за денонощие, но повечето чисто нови бебета обичайно имат нужда и от още няколко кърмения. Позицията на засукване и самата техника също са много важни и ако там има проблем – добре е да не отлагате търсенето на квалифицирана помощ. Ако бебето не успява да засуче или засуква, но боли ужасно, ако има тревога дали се е нахранило и дали са достатъчни мръсните пелени – добре е да потърсите помощ от консултант по кърмене. Важно е да знаете, че има доброволни консултанти, които са подготвени да ви подкрепят безвъзмездно и ще ви насочат към специалист при нужда. Използвайте този ресурс, свържете се доброволец от Националната асоциация или Ла Лече Лига.

До каква възраст препоръчваш кърменето?

Общите препоръки са кърменето да продължи оптимално до 2 години, а и след това, ако майката и детето имат желание и възможност – през първите 6 месеца е препоръчително изключителното кърмене (тоест детето приема само кърма и ако има назначение от лекар – капки, витамини, медикаменти), а след това кърменето продължава паралелно със захранването. Това са препоръки на Световната здравна организация, а съвсем наскоро и Американската педиатрична асоциация се присъедини към тях. Като специалист в областта, абсолютно подкрепям тези препоръки, тъй като за мен е от особена важна медицината, базирана на доказателства. Разбира се, това далеч не означава, че всяка жена, която консултирам ще кърми толкова време – това е изцяло индивидуален въпрос, който зависи от много фактори. Моята задача е да помогна на жените да постигат своите собствени цели в кърменето – а това може да изглежда доста различно за всяка двойка майка и бебе.

Какво е твоето послание към бъдещите майки, който искат да кърмят?

Обградете се с подкрепа – всичката, която можете да намерите. Ако слушате разкази от приятелки, чуйте по-внимателно разказите на тези, които са имали хубав и сравнително дълъг опит с кърменето, прекарайте време с тях и кърмачетата им. Възползвайте се от доброволните консултанти, дори и да е само по телефона. Подгответе се, че в началото, през първите 40 дни, бебето ще се нуждае от вас постоянно и ще живее на гърдите ви, докато започнете да хващате ритъм – това е четвъртият триместър. Делегирайте задачи и ползвайте помощ за домакинството, храната, другите ангажименти, за да можете да се фокусирате във възстановяването си, в радостта от бебето и да хванете цаката на кърменето.

Кой е най-полезният съвет, който даваш?

На всяка двойка майка и бебе нещо различно ще им е най-най-полезно, според зависи от тяхната си ситуация и начертаните цели, така че ми е малко трудно да определя едно единствено нещо. Може би да гушкат бебето винаги и навсякъде, без предразсъдъци и съмнения – когато бебетата са малки всичко, за което „настояват“ им е жизнено важно, а кърменето дава много повече от храна и хидратация – подпомага и растежа, и развитието му, които са така бурни в този ранен период на детството.

*IBCLC – International Board Certified Lactation Consultant – сертифициран от Международен борд консултант по кърмене, най-високата степен на квалификация в сферата на подкрепа на кърменето в международен план.

За контакти и допълнителна информация:

Консултации и начин на работа

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X