Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Разговор със специалист Наталия Вангелова – СлингоМами & Слингомания Русе – Библиотека за Слингове и ергономични раници

Редица проучвания показват, че носенето на бебе в първите месеци от живота му има както ползи за физическото му здраве, така и за емоционалното развитие. Все пак бебеносенето не е нова мода, а добре забравена стара традиция, която освен полезна, е и приятна.

Едно от най-големите предимства на бебеносенето за новородените е плавният преход през четвъртия триместър. Подпомага се терморегулацията на бебето, сърдечната и дихателната честота. Кенгуру грижата (да не се бърка с носене в кенгуру) е препоръчван метод за бондинг с бебето от редица педиатри и неонатолози. Терминът възниква в Колумбия през 1978г във връзка с грижите за недоносени бебета там от д-р Едгар Рей Санабрия. Буквално означва “утроба извън тялото”.

Ползите от носенето на бебе в слинг:

  • Носените бебета са по-спокойни, тъй като усещат сърдечния ритъм на майката, нейния аромат, полюшват се от движенията при ходене.
  • Чуват познати звуци и усещат познати миризми.
  • Общуването с родителя е много по-лесно – с бебе в слинг майките по-бързо се научават да откликват на нуждите на новороденото.
  • Носенето подпомага и кърменето на бебето, тъй като се стимулира производството на пролактин.

Ползите от носенето на бебе в слинг:Бебеносенето подпомага мускулния тонус – когато бебето ви е в слинг или раница, то не остава статично. Мускулатурата реагира на вашето движение, развива се и вестибуларният апарат. Може да се сравнява с времето по коремче, което бебето трябва да прекарва, за да тренира мускулите на врата и торса си.

Използването на ергономична носилка е отличен начин за профилактика на дисплазия на тазобдрените стави при бебетата, тъй като поддържа крачетата в оптимална позиция – бедрата са отведени настрани и нагоре към коремчето (в дълбока клек позиция), а не увисват надолу. Също така се намалява риска от плагиоцефалия у бебетата – синдром на спесканата глава.

За мен едно от най-големите предимства е и изправеното положение на тялото на бебето, което е отличен начин да се намали рефлукса и да се успокоят коликите. Детето остава със затоплено коремче, а дълбоката келк позиция пък подпомага перисталтиката.

Още по темата може да прочетете тук: https://www.slingomommy.com/bebenosene-i-karmene.html

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X