Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Интервютата са моята страст. Освен под формата на публикации, в блога ще присъстват и те. Ще ви запозная по-отблизо с интересни личности.

Първото интервю в семейния ни блог ще е с една вдъхновяваща и пълна с идеи жена. Фейсбук и Инстраграм са пълни през декември и януари с коледни и празнични семейни снимки, но всяка фотосесия си има своите тънкости. Представям ви Мария Тодорова – професионален семеен и детски фотограф от град Русе, която ще ни каже за какво да помислим преди самите коледни фотосесии, за да бъдат още по-успешни.

 

Николета: Мария, представи се с три думи!

Мария: Майка, фотограф от Русе, отдадена жена.

Николета: Какво е за един фотограф Коледната кампания и как децата усещат празника с влизането в студиото ти?

Мария: Коледа за мен е аромат на портокали, усмивки, емоция, топлина. Коледната кампания е процес, който за мен започва още от август, а през следващите месеци измислям декорите си. В Коледната ми кампания е вложена много емоция, мисъл, енергия и средства. Когато децата влязат в студиото ми, особено по-големите първо виждат елхите. Чрез тях усещат духа на Коледа, виждам усмивките по лицата им и трепета в очите им. Опитвам се да усетят моя ентусиазъм и желанието ми да изкарам най-доброто от тях под формата на снимки.

Николета: От работата ти с толкова много деца през годините и не само в коледните месеци, което ти е направило най-силно впечатление?

Мария: Трудно е да се снимат деца от 1,5 до 3 години, тогава опознават света с пълна сила, отстояват мнението си и не можеш да ги задържиш на едно място, нито да ги накараш да правят нещо, което не желаят и не им е интересно. Като фотограф мое задължение е да предизвикам интереса им. Като препоръка за този период е детето да бъде предварително облечено с дрехите за фотосесията. Повечето деца имат интерес да се снимат  в първите 5 минути от влизането им в студиото. Има и деца, които трябва да се адаптират поне 10 минути, преди да започнем снимки. Ако се изгубят тези минути в преобличане, се губят ценни моменти. Не се препоръчват повече от два тоалета за преобличане, тъй като децата се изнервят и фотосесията понякога става невъзможна и за тях и за родителите им.

Николета: Каква препоръка би дала към родителите, а защо не и към децата?

Фотограф Мария Тодорова
Фотограф Мария Тодорова

Мария: Моята първа и може би най-важна препоръка към родителите е да си направят правилната организация и бъдат точни от отношение на часа си. При закъснение опитът ми показва, че децата усещат стреса, а родителите са бързали, изморени са и са без настроение.

Обяснете на децата къде точно отиват и защо – в зависимост от съответния повод. Няколко дни преди фотосесията им направете пробни снимки в къщи, покажете им резултата, за да се подготвят за това, което предстои. Препоръката за хубави снимки на децата е: за по-малките от особено значение е да са се наспали и нахранили, за по-големите да имат мотивация, да знаят, че ще получат красиви кадри, които да радват всички от семейството.

Предварително могат да ми споделят как ще бъде облечено детето. Винаги качвам предварително на Фейсбук страницата си декорите за фотосесия, за да могат родителите да избират правилните цветово и стилово дрехи.

Има деца със специални потребности – аутизъм, ДЦБ и др. Нека родителите не се притесняват и ми споделят и да ме предупредят по-рано, за да можем да създадем комфортно място за снимките на тези деца.

И не на последно място, но родителите да нямат очаквания, че детето ще застава за снимка и ще раздава усмивки, понякога е много трудно дори да привлечеш погледа на детето към обектива. Моят съвет е да дойдат в добро настроение и просто да се забавляват, също и за кампании като Коледната, препоръчвам и на родителите да изберат максимум два тоалета, защото времето, което е около час изтича в преобличане на семейството, а не в снимки.

Николета: И накрая след поредната ти успешна коледна кампания и стотиците обработени снимки, какво си пожелаваш ти за Коледа?

Мария: Единственото, което пожелавам на себе си и моето семейство е здраве.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X