Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Едно, две, три, пъзел ти се подреди

Играта с пъзела започва още от 6 месечна възраст, възрастта, когато се опитват да остават седнали малките бебета. Още от тази възраст те започват да развиват координацията „ръка – око“. Препоръчително е да ги стимулираме да редят както с дясната, така и с лявата ръка, защото водещата ръка се определя след 3 годишна възраст.

Родителите играят съществена роля при реденето на пъзел. Дори детето да не може да постави една част или да намери правилното ѝ място, не слагайте липсващото парче вместо детето. Хванете ръката му и я поставете заедно с неговата.

Пъзелът помага за:

  • Зрителното възприятие – окото вижда частта пъзел, а с помощта на
  • Фината моторика – се поставя на правилното място. Развитието на фината моторика в последствие спомага за работа с малки предмети, свиренето на инструмент, писането;
  • Способността на децата да завършват дадена задача – те са доволни, когато видят цялата картина подредена;
  • Помага им да изградят концентрация и търпение;
  • Обогатяват познанията си по различни теми – лесно и бързо запомнят;
  • Речта на детето – като то назовава предмета или частта, която следва;
  • Правилна употреба на предлози – „Къде е слънцето“, детето трябва да използва няколко думи, за да обясни.

Пъзелът учи детето как да използва ума си, за да намери решение и да мисли логически.

Успях да говоря с една майка на първо място, дългогодишен педагог и директор на една от успешните детски градини в град Русе „Червената Шапчица“ – Теменужка Тодорова.

Николета: Представи се с три думи.

Теменужка: Емоционална, ангажирана, отдадена!

Николета: Отдавна имаш наблюдения върху децата, тяхното развитие и израстване. Кажи ми обичат ли да редят пъзели малчуганите или това е стремеж на родителя?

Теменужка: По мое наблюдение децата много обичат да подреждат пъзели. Те са привлечени от неизвестното, от предизвикателството да гадаят и да стигнат до цялата картина. А и има пъзели за всяка възраст, които са съобразени с трудност, големина на частите и още други критерии. Родителят също има важна роля за това дали едно дете ще пожелае и ще е заинтригувано да реди пъзели. Ако на детето му се предлага от най-ранна възраст подходящи пъзели, за възрастта и индивидуалните му възможности, за да изпита то удоволствие и удовлетворение от реденето на пъзела, ще се създаде у него траен интерес и за в бъдеще.

Николета: На каква възраст трябва да предложим на детето пъзел?

Теменужка: Това е строго индивидуално за всяко дете, зависи от индивидуалното развитие, но когато са в група или в по-малък екип, както в детската градина, децата взаимно си помагат, учат се едно от друго и така придобиват нови умения и развиват редица качества у самите себе си.

Играта с пъзели развива у децата въображението

Николета: Какво според теб развива играта с пъзел в съзнанието на детето и защо е важна?

Теменужка: Умения за работа в екип, за коопериране и споделяне, качества като концентрация и устойчивост на вниманието, търпение, съобразителност. Играта с пъзели развива у децата въображението, пространственото мислене и ориентиране в пространството, творческата и логическата мисъл, представата за цялото и отделните части.

Удовлетвореност от постигнатите резултата – подреден пъзел, дава на детето самочувствие, че е успяло само или в екип и колкото и пъти да подреди един пъзел, това чувство, че си успял не го напуска, напротив детето става все по-силно и уверено в собствените си сили и умения.

Николета: Какъв би бил правилния подход да прояви интерес едно дете към пъзела?

Теменужка: Най-лесно едно дете би се заинтригувало от пъзела, ако той е с познат – любим сюжет или герой от приказка, анимационно филмче. Не на последно място, а може би и най-важното, ако родителят или друг възрастен му предложи да го наредят заедно, да играят заедно. Тогава детето ще се почувства важно и равно с възрастните!

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X