Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Сънят играе невероятно важна роля в развитието на Вашето дете – и като новородено, и като дете. Може би като туко-що станали родители искате да се свиете под завивката си, но бебето Ви се нуждае от хранене, оригване, преобличане или дори само от гушкане посред нощ. До края на първата си година бебетата са прекарали над половината от живота си в сън. Сънят е свързан с множество аспекти на развитието на мозъка на бебето и може значително да повлияе на поведението, психичното здраве и благосъстояние. Затова е важно то да спи. 

Разговаряме с Гергана Конжагюлова, майка и сертифициран консултант по детски сън.

Разкажи ми твоята лична история – защо реши да станеш консултант по детски сън?

Нямаше да знам какво е консултант по детски сън, ако самата аз не се бях сблъскала с проблемите със съня или по-скоро липсата му. В началото имах едно спящо ангелче и думите на баби и познати: “Ще видиш скоро”, “То няма да е все така”, “Чакай да дойдат зъбите”, ми звучаха доста нереалистично и някак далечно. Да, обаче, в един момент сънят толкова се влоши, че нищо не помагаше и по цяла нощ разнасях ревящото си бебе, люшках в количка (да – у дома), слагах на гърда, само и само да се успокои и заспи. Тогава не знаех, че това е регресия на съня, че трябва да изградя подходящ индивидуален режим и да намаля създалите се асоциации за заспиване. Ситуацията беше толкова тежка, че не можех да функционирам правилно през деня и си казах “Край! Трябва да има някакво решение!”. Така започнах да се интересувам по темата за детския сън, докато не попаднах на школата Baby Sleep Consultant New Zealand.   Това, че бяха помогнали на над 70,000 семейства да спят добре, ме окуражи. Запознах се с програмата за сертифициране и започнах своето обучение и пътешествие в необятния свят на детския сън. Оказа се, че това си е цяла наука и пред мен се отвориха съвсем нови хоризонти, за които никой до онзи момент не ми беше споменавал. Обучението ми отне 11 месеца, много теоретична и практическа подготовка с истински семейства, както и голям обем литература от различни специалисти в сферата. След като приложих наученото у дома и започнахме всички да спим спокойно и след като видях резултатите и при останалите семейства, с които провеждах практиката си, придобих увереност, че това, което правя, наистина е от значение не само за доброто на бебето, за да може да се развива добре, но и за родителите, които се зареждат със сили да се радват на всеки момент прекаран с бебето.

Какво най-често бъркаме майките при приспиването на бебета?
Според мен най-честатата грешка е това, че се дава повече помощ на бебето при заспиване, отколкото реално е необходимо. Дали от страх, че приспиването ще отнеме много време или че бебето ще се събуди скоро след заспиване или при оставяне в кошарата, майката като че ли дава много повече помощ, отколкото бебето има нужда: люлее по-силно и по-дълго на ръце, храни до пълно заспиване, люшка количката по-бързо и по-дълго и т.н. По този начин не се дава възможност на бебето да се научи да заспива без толкова много помощ. В началото (първите 3 месеца), разбира се, е нормално да се дава много допълнителна помощ, но колкото по-голямо става бебето след това, толкова по-малко помощ му е необходима (освен, ако вече не се са заформили някакви силни асоциации). Така родителите сякаш пропускаме факта, че бебето пораства, става все по-самостоятелно и има нужда да се учи на тази самостоятелност.
Каква е тайната за добър сън на бебето/детето?
Тайната се крие в добрата организация: на мястото за сън, условията за сън, добрия режим (не график!), подходящото будуване и успокоение преди сън, както и начинът, по който заспива бебето. Дори храненето оказва влияние, както и разбира всички останали фактори, свързани с комфорта на бебето и задоволяването на физическите му и емоционални нужди. Всичко е много комплексно и понякога най-малкият детайл може да изиграе важна роля в това как спи бебето.
Още от самото раждане могат да се поставят основи на здравословните навици за сън, включително режима. Важно е да се обърне внимание на времето за будуване, как е организарано самото будуване и в какви условия заспива и спи бебето. Освен това още от самото начало могат да се изградят ритуали преди сън и навици за заспиване (с помощ, разбира се), които да помогнат в последствие да се постигне самостоятелно заспиване.
Търсят ли те често семейства за подобряване съня на тяхното дете и как помагаш?
Разбира се. Графикът ми е доста зает, а проблемите, с които идват при мен родителите са най-различни. Помагам им спрямо индивидуалните нужди и целта, която искат да постигнат. Не всеки се стреми към самостоятелно заспиване например. Понякога само изграждането на подходящ индивидуален режим е напълно достатъчно сънят да се подобри значително.
Разкажи ми за тази важна съставка мелатонин в организма на бебето?
Мелатонинът е хормон на съня. Всички хора имат нужда от този хормон, за да заспят. В рамките на 24-часовото ежедневие по естествен начин нивата на мелатонин се покачват или спадат, което ни кара да заспим или да се събудим, като за събуждането отговарят и други хормони, като кортизол например. Мелатонинът се влияе от тъмнинана, затова по естествен път нараства, когато започва да се стъмва вечер. Затова и се препоръчва да се затъмнява по време на дремките през деня. Тъй като най-високите нива на мелатонин се отчитат между 20 ч. и 0 ч., сънят на бебето през този прериод е най-възстановителен и качествен. Обикновено това е и най-дълбокият сън на бебето, когато се случват много процеси в организма, като например краткотрайната памет се превръща в дълготрайна, възстановяват се тъкани и кости, регулира се апетита, подобрява се имунната система, намалява се стресът, освобождава се хормон на растежа и бебето расте.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X