Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

С бивша национална състезателка и треньорка Севиляй Сали

Бебетата обичат водата!

Тренирала е плуване 13 години, бивша национална състезателка, подобрявала национали рекорди и e спечелила над 150 медала, купи и отличия. Тя е първата, която развива Плуване за бебе в град Русе, чаровна и с изключителен подход към бебетата – Севиляй Сали.

„Работих е с бебета в гр. Плевен и реших, че ще бъде прекрасно и в нашия град да има подобна активност, а едновременно с това съм действащ треньор в плувен клуб „Локомотив“ и там работя с деца над 6г. Смятам, че и с бебетата и с подрастващите е едновременно отговорно и трудно, но не мисля, че има по-прекрасна работа от работата с деца.“, разказва Севи.

Николета: Кога можем да доведем бебето си за първи път при теб на плуване и какво е необходимо да носи родителя?

Севиляй: При нас в Центъра за детско здраве “Ниш” могат да започнат посещения бебета над 50 дни и възможността е до навършване на 1 годинка. Ние предоставяме всички консумативи, нужни за провеждането на урока – памперс за плуване, поясче, масажно олио, а родителите трябва да си носят единствено хавлийка.

Как протича един час на детето във водата с теб?

Николета: Как протича един час на детето във водата с теб?

Севиляй: Посещението при нас включва плуване 20 минути, а след това правим масаж с елементи от гимнастика. Плуването започва с опознаване на водната среда, адаптация към водата, към нас и обстановката. След това заучаваме бебето да лежи и плава по гръб самостоятелно, следват потапяния под водата и плуване с поясчето, за да има свободни движения на крачетата и ръчичките. След плуването започва масажът, за който се грижи Берна Велинова. Тя също е треньор по плуване, кинезитерапевт и има прекрасно отношение и подход към бебетата и децата.

 

Николета: Какви са приносите на плуването за детето от ранна бебешка възраст?

Севиляй: Това е най-хубавата активност за бебетата. Приносите са много:

– Каляване на организма;

– Подобряване координацията и баланса на тялото;

– Укрепване на мускулатурата;

– Подобряване на съня и храненето;

– Подобряване на чревната перисталтика;

– Повишаване на виталния капацитет на белия дроб;

– Повлиява позитивно сърдечно – съдовата система;

– Подобрява двигателното развитие на недоносените бебета;

Част от първия урок по плуване

Част от първия урок по плуване

Николета: Страх ли ги е бебета от вода и как процедираш в такава ситуация?

Севиляй: Когато започнат от самото начало не се наблюдават проблеми като този, но има бебета, които изпитват страх, когато дойдат след 7/8 месец. Тогава трябва да се процедира по-бавно, по-прецизно, по-внимателно и да се даде по-дълъг период на адаптация, за да може да преодолеят страха си.

Николета: Разкажи ни някоя интересна история с някое бебе, което ти е направило силно впечатление?

Севиляй: Историите са много, всички деца са интересни и уникални по своему. Прави ми впечатление огромната радост и активност на някои бебета във водата. Имаме бебета, които след потапяне под водата се показват с усмивка и крясъци от радост. Също така някои правят движения на крачетата доста идентични с някой стил от плуването.

Родителите изпадат ли в ужас, когато потапяш главата на детето изцяло?

Николета: Родителите изпадат ли в ужас, когато потапяш главата на детето изцяло?

Севиляй: Има родители, които се плашат, също такива, които от самото начало заявяват, че имат страх и не искат да гледат, но това е само първите пъти. Мога да кажа, че подхождат с доверие към нас и не проявяват съмнение. Дори и да се задавят в първите им опити, по-късно с редовни посещения бебетата се научават да задържат дъха си под водата и започват да се радват на тази част от плуването.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X