Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Философията на Monieshopdrawings е индивидуалността, индивидуални подаръци, нарисувани по разказ какво харесва, от какво се интересува и с какво се занимава, човекът, за когото е предназначен подаръкът. Създателката Моника Петрова споделя, че поставя акцент върху подаръци за деца, а не само за възрастни.

 

„Няма по-голяма радост от тази в детските очи, когато видят своя любим герой и игра, изрисувани върху чашата си за мляко, както и надписът „Чашата на ……“ (изписано името на конкретното дете). Рисуването върху детски бодита или детски кецове, ми носи огромно щастие. Благодарение на дъщеря ми научих имената на популярните детски игри и герои, които ми се случва често да рисувам.“,

разказва тя.

Рисуването върху детски бодита или детски кецове

Ето и нейната история, историята на майка, която намира отново себе си и вдъхновява най-голямото си щастие – нейната дъщеря.

Моника Петрова: Възможно ли е една папка със скици и рисунки да промени целия ти свят, мислене и подход към твоя начин на живот и възпитание на детето ти?! Категорично, да. Скоро прочетох едно изказване на италианския актьор, водещ и писател Фабио Воло, а именно:

„Години наред чаках животът ми да се промени, но сега знам, че той е очаквал аз да се променя“,

което напълно олицетворява случващото се последните няколко години в моя начин на живот.

И така, нека започнем с кратка предистория. Като ученичка попаднах в паралелка със засилено изучаване на изобразително изкуство или както ние си го наричахме „рисуването“. Имах щастието да срещна изключителна учителка. Още в първия учебен час по „рисуване“, усетих, че това е моето нещо. Моят свят, в който съм свободна да изразя себе си, а ръката ми с молив или четка изцяло следва и успява да визуализира представите на моето въображение. Още тогава, учителката ми каза:

„На теб няма да ти възлагам задачи и не искам да ти поставям рамки“

В онези години, обожавах да рисувам анимационни герои и комикси. Имах шанса да бъде направен мой училищен календар и да изпитам цялото щастие на това, да бъдат видяни и харесвани собствените ти творби. Училището приключи и попаднах в живота на големите. Трудно и едва се намираше време за рисуване. Прибрах всичките си скици и рисунки в една папка.

През това време се роди дъщеря ми, едно прекрасно и съвършено момиче Криси, което е толкова енергично, лъчезарно и много любопитно дете. Но…. както обикновено се случва, човек позволява да бъде погълнат от ежедневни задължения. Когато Криси порасна и започна да води активна комуникация с нейни връстници, си дадох сметка, че фундаментално съм сбъркала посоката, в която искам да се развивам.

На теб няма да ти възлагам задачи и не искам да ти поставям рамки

Запитах се, ако попитат дъщеря ми с какво се занимава майка ѝ, какъв отговор искам и си представям, че тя ще даде. Работата, която имах тогава, не ми носеше удовлетворение, а беше задължение, което трябва да върша. Разбрах, че много по-лесно е човек да се откаже и да намери оправдание защо е затворил всичко, което му носи щастие в една папка.

Истински трудно е, да създаваш. Само че, единствено създаването, носи смисъл и така търсения баланс между това, което трябва и това, което искаме да правим, всъщност. Така създадох monieshopdrawings. Водена от идеята, какво показвам на дъщеря си, какво искам тя да види и почувства, в каква посока да се развива. Отговорът беше ясен тогава, ясен е и сега. Истинска радост ми носят нейните думи, че се гордее с мен, защото творя толкова красиви неща, които остават завинаги и радват хората.

първата профилна снимка с нарисувани балерини

Както всяко начало, и това беше трудно. Юли, 2019 г. и ето, появи се страницата на monieshopdrawings и първата профилна снимка с нарисувани балерини /да, от онази училищна папка/. Никой не вярваше, че от това ще излезе нещо. Откровено се дразнех на изказвания като защо си пилея и губя времето с подобно нещо. Именно времето показа, че не само има смисъл, а ежедневно щастие от това, което съм създала. Картини, ръчно изрисувани чаши и дрехи, създадени от мен.

Именно дъщеря ми, исках и искам да е свидетел на всичко, което правя, за да се чувства част от нещото, част от създаването. Водена съм от идеята, тя да вижда, че всяко нещо в този живот се постига с труд, отдаденост и влагане на всичките ти сили, защото единствената формула нещата да се получат е правенето им със сърце и душа. Дъщеря ми чувства, че е пълноценна и ми помага във всичко това. Често се случва тя да търси идеи, да предлага, да избира, да организира. Истинско щастие ми носи, когато чуя нейното възклицание „Уау, мамо, уникално си го нарисувала“ или „Уау, мамо искам и аз да бъда като теб“. Тогава, си давам сметка, че да, успяла съм.

HAPPY CLEVER KIDS е магия

Личният пример е основа във възпитанието и дава посоката за развитие на детето. Под посока, нямам предвид, дали и дъщеря ми ще се занимава с рисуване, а посоката в начина на мислене и възприемане на модел на поведение. За момента, Криси рисува заедно с мен, нейни чаши или картини, почти всеки път, когато и аз го правя. Наша забавна история е рисуването с флуид, когато и двете бяхме оцапани почти „ до уши“, но от това оцапване се получи нейна картина, която бе закупена много бързо. Първата ѝ продадена картина, а е едва на 9 години. Ето това, е всичко, което искам тя да усети. Магията на създаването …

HAPPY CLEVER KIDS е магия. Създаване. В целия смисъл на думата. Създава идеи, съвети и философия как да отглеждаме децата си като личности с потенциал. Според мен, успехът и истинското щастие е в постигане на баланса между това, което трябва и това, което искаме да правим.

monieshopdrawings

Пожелавам успех на HAPPY CLEVER KIDS и им благодаря, че поставят акцент първо върху това, че следва да насочим енергия и усилия как да бъдем щастливи родители, защото само уверени и пълноценни като личности, ще можем да открием ключа към нашите деца.

Моника Петрова

Ето още малко от monieshopdrawings.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X