Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ние обичаме да прекарваме време тримата и за нас коледната фотосесия е едно забавно преживяване в края на годината. От подготовката на облеклото ни до самите снимки и крайния продукт. Смятам, че детето от малко трябва да бъде поставяно в различни ситуации, на нови места, за да може да свикне със заобикалящия го свят.

Признавам, първата фотосесия на Алек беше пълен провал. Това бе фотосесията като новородено, дори фотографът предложи да я повторим. Аз категорично отказах, защото това беше първото поставяне на детето в среда, различна от вкъщи и то не я възприе – което е напълно нормално. В този момент не обвинявайте фотографа, той най-вероятно си е свършил работата безупречно, просто детето не е било подготвено или родителите са били нервни, притеснени или очакванията им са били твърде високи.

За това пък имаме едни от най-хубавите снимки от първата му коледна фотосесия. А сега нямам търпение и да направим нашата трета такава при професионалния фотограф от град Русе – Мария Тодорова.

Ето някои неща, които ми направиха впечатление от фотосесиите на Алек и ще споделя с вас:

  • Седмица преди коледната фотосесия е добре детето да е информирано какво предстои да се случи, да знае с какво ще бъде облечено, да пробва дрехите си и да се види в огледалото как изглежда. Разбира се, всички малки деца обичат дрехи с коледни мотиви и това несъмнено предизвиква усмивки на лицата им;
  • Не забравяйте да кажете на детето, че много красиво облечен/а с тези дрехи. Това изгражда неговото самочувствие; 
  • Питайте го дали се харесва в тях, дали са му удобни. Ако имате няколко чифта коледни чорапи или подходящи за външния му/ѝ вид дайте му/ѝ да си избере. Нека детето само да вземе решение по отношение на чорапите, например. На година детето вече има право на някакъв вид избор и може да избира;
  • В деня на фотосесията извадете дрехите и ги сложете на видно за детето място. Оставете го да ги прегърне, да им се порадва, не се карайте, ако намачка ризата си или захапе чорапа. Обяснете му, че ще ги изгладите и съвсем скоро ще има възможност отново да ги облече. Не бързайте;
  • По пътя за фотосесията му разкажете къде отива (отново) – на място, което е украсено коледно, покажете му снимки на декорите. Децата се вълнуват и чакат с нетърпение да видят люлката-конче или елхата с топки. Това е вид подготовка в съзнанието му;
  • Опитайте се по време на фотосесията да смените максимум един тоалет. Малките деца изграждат търпението в себе си тепърва и за тях е много изнервящо да се преобличат много дрехи за кратко време, както и сесията да е с голяма продължителност.

Според нас е препоръчително малките деца да не сменят всеки път фотографа, а да бъдат при един и същ. Те със сигурност го помнят и процесът на отпускане е много по-лесен и успешен.

Бабата на Алек го предизвиква да маха с ръце.
Бабата на Алек го предизвиква да маха с ръце.

Ние на нашите фотосесии с Алек вземаме и баба му. Баба винаги знае как да разсмее и да отпусне Алек пред камерата, когато ние сме до него и се стремим да излезе хубава снимка. Малките деца обичат да виждат познати очи и лица пред себе си. Хора, на които вече имат доверие. Ако и вие имате такъв роднина или приятел, които да предизвиква усмивка, просто го поканете в този ден с вас. Коледните фотосесии с малки деца са не повече от 30-45 минути. Това е оптималната продължителност за снимки и за нашия фотограф Мария Тодорова.

Има деца, които просто стават пред камерата и усмивката е на лицето им. Тогава ги оставете да бъдат себе си.

Не забравяйте, че това е едно забавно преживяване и време за семейството! Защото това е Коледа, тя е Любов!

И ето го крайният резултат – любимата ни снимка от фотосесията 2020 г.
И ето го крайният резултат – любимата ни снимка от фотосесията 2020 г.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X