Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Продължение на интервюто с Даниела Лютакова – национален консултант по кърмене

В продължение на интервюто ни с Даниела Лютакова, което можете да прочетете тук, днес ще продължим с отговори на въпроси на наши читатели.

Въпрос №1: Трябва ли да ям след всяко кърмене?

В никакъв случай не е задължително – жената може да продължи да си хапва с нормален ритъм, обичайната си диета. Ако често ѝ се яде след всяко кърмене, добре е да се избират здравословни опции за похапване, например ядки, плодове, фибри, протеини и да се следи как върви възстановяването след раждането. Нуждаем се само с около 300-400 калории повече в кърмаческия период, така че и в този случай балансираното хранене е добра идея.

Въпрос №2: Чаят за кърмачки помага ли за производството на повече кърма?
Само и единствено, ако има адекватна и достатъчна стимулация на гърдите. Ако гърдите не се изпразват регулярно – абсолютно никакъв чай или добавка няма да свърши работа. А и е важно да бъде съобразено какъв чай е подходящ за конкретната жена, не да се взима на сляпо, по случайна и необоснована препоръка.
Въпрос №3: Колко вода трябва да пия за денонощие?​
Колкото ти се пие, често се ожаднява по време на кърмене, затова е добре да се снабдиш с вода около теб и да следиш за хидратацията си. Около 2.8 литра или близо 10-11 чаши на ден е ок, особено за Русе.
Въпрос №4: Кои храни стимулират кърмата?
Тези, които хапваш, докато бебето суче. Шегувам се, но и тук важи правилото за стимулацията – без нея никаква храна няма да се отрази чувствително на лактацията. Традиционно, житните култури биха могли да окажат такова влияние, стига да има достатъчно изпразване на гърдите.
Въпрос №5: Има ли храни несъвместими с кърменето? Мога ли да пия чаша вино или една биричка, а шоколад?
Всичко отровно, развалено, всичко, към което си алергична или имаш непоносимост – не става за ядене по време на кърмене. Останалото, в рамките на обичайната ти диета, е ок, просто е нужна умереност. Включително и с шоколада – балансираната диета винаги е добра идея, както говорихме – може да се хапва шоколад, но не и да е основната съставка в менюто ти. Относно алкохола е малко по-различно, защото достига в кърмата концентрация, каквато е и в кръвта и трябва да се внимава. Възприето е, че една чаша вино или бира от време на време, веднага след кърмене, за да има време да се излъчи от организма до следващото кърмене (около 2 часа) – е приемлива. Стига да говорим за здраво, доносено бебе, което вече има що-годе предвидим ритъм на кърмене и жена, която не злоупотребява с честотата или количествата. Добре е тези ситуации да се обсъждат индивидуално, за да получите точни и безопасни насоки, все пак.

В случай, че имате допълнителни въпроси, пишете ни тук или във Фейсбук

Цялото интервю можете да прочетете тук.

Ще се радваме да научим нещо и от вас по отношение на кърменето. За целта, можете да оставите своя коментар под публикацията.

Ако не откривате тема, свързана с родителството и развитието на детето, пишете ни и ще се постараем да подготвим материал.

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X