Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Едно, две, три бързо ти се катери. От малки към върха.

С Дени и Марто се познаваме повече от 10 години. Описвам ги с две думи – амбициозни и отдадени. Детските стени за катерене „Катерица“ са техен семеен проект, който реализират преди 2 години и както те казват: „От малки към върха“.

Изключително ми е приятно да си говоря с тях и това няма да е последният ни разговор, защото те са семейство пълно с идеи и таланти. Семейство с две прекрасни момчета, които попиват всичко от мама Дени и тати Марти, а те насърчават децата си да експериментират. Как, ще разберете от интервюто ми с тях:

Николета: Какво ви провокира да започнете проекта за детски стени за катерене „Катерица“?

Марти & Дени: Вдъхновението за този проект дойде от нашите деца – Вихрен и Дарен. Понеже Вихрен е кръстен буквално на най-високия връх в Пирин и когато стана на 1 година реших да му направя стена за катерене.

Лятото преди да навърши годинка и преди да се отправим към върха за рожденния му ден, бяхме на море и спонтанно събрах на плажа 20-30 различни оформени дървени чуканчета от плажа. Е, изискваше време, докато се захвана да я направя и около Коледа и Нова година сътворихме първата прототипна детска стена за катерене „Катерица“.

Вече 2 години от проект на проект, експериментирайки с нашите идеи и откликвайки на нуждите на семейства и деца, ние раждаме и създаваме нашите продукти.

Николета: За какво са полезни и какво развиват стени за катерене в децата?

Марти & Дени: Научно доказано е, че децата развиват 50% от мозъчния си капацитет до 3-годишна възраст, а неговото развитие е на база двигателното развитие на децата, както разнообразни движения с цялото тяло, така и фината моторика на ръцете и пръстите.

детски стени за катерене „Катерица“

Детските стени за катерене с хватки съчетават и двете неща в себе си. Нашите продукти са изцяло от дърво, а хватките се правят ръчно и няма две еднакви хватки. Всяка по отделно е отделно творчество на нейния създател. Стените са адаптирани към децата от най-ранна възраст, за да могат да опознават тялото си буквално от бебета. Катерейки се детето развива сила, равновесие, гъвкавост, координация, тактилен контакт, пространствено мислене, инстинкт за самосъхранение, ясна граница на своите възможности и разбира се, забавление докрай. В последствие започнахме да правим шведски стени с различни аксесоари към тях и ги адаптирахме към най-малките.

Николета: Изпробвахте ли ги първо на собствените си деца и интересно ли им е все още да се катерят и играят на тях?

Марти & Дени: О, разбира се, както разбра от там започна всичко. Децата ни диктуваха изобретенията. Всичко, което правим, първо го вкарваме на домашна среда да се използва известно време от тях, за да видим на кое, как реагират и дали има нужда от някакви корекции и промени. Така и променихме определени неща в дизайна и функционалността на продуктите.

В момента Дарен е на 2 г. и 6 месеца а Вихрен на  4 г. и 5 месеца и постоянно се движат по вертикалната ос, или висят, спасяват играчки от стената какво ли не.

От малки към върха От малки към върха

 

Когато децата се движат от толкова малки, и им е дадена възможност да експериментират съзнателно в среда, след 2 години развиват уникални способности за движение и начинът им на мислене също е доста различен. Някои хора се учудват на Вихрен какви сложни думи използва въпреки, че е само на 4 години. Последно имаше доста бурна реакция от страна на възрастните, на едно парти, когато той изреди за 3 секунди всички планети в Слънчевата система.

В известен смисъл децата стават по-сигурни, по-самостоятелни и по-лесно преодоляват трудности без да се замислят, защото знаят, какви умения са развили още от рано и какви слооооожни неща могат да правят с тялото си.

Николета: На каква възраст трябва да е детето, за да сложат родителите в детската стая такава стена?

Марти & Дени: Нашите продукти за най – малки са предвидени за деца от 6-7 месеца нагоре.

Като препоръчваме около годинка децата да се сдобият с такъв вид изобретение-играчка. Доста пъти родители са откликвали с фразата: “Сдобихте ни с най-яката играчка”. Детските стени за катерене „Катерица“ са идеален подарък за първия рожден ден на всяко дете.

Има и един психологически фактор, когато децата имат стена вкъщи и знаят, че това е тяхната лична играчка, и имат лесен достъп – буквално е в стаята им, започват да я използват всеки ден. Така неусетно се натрупва една ежедневна рутина на движение, която изгражда малкото човече ден след ден. Затова и нашето мото е: „От малки към върха“.

Николета: 2022 г. сме вече и предвидили ли сте нови неща за децата и какви?

Марти & Дени: Скоро ще е готов нашият интернет сайт https://katerica.bg/, на който хората ще могат ясно да виждат продуктите ни, да получават информация за развитието на детето, съвети кое е подходящо за тях, как да играят с децата заедно и други.

Скоро ще публикуваме нашия най-нов продукт – Пиклер трийгълник и шведска стена в едно. Така детето може да започне на 6 месеца и буквално да използва стената до края на живота. Също така нещата могат да се предават от бащи на деца, на внуци, а това вече има много интересна стойност във времето. Имаме няколко играчки, които ще започнем да произвеждаме.

Николета: Пожелайте си нещо за Новата година!

Марти & Дени: Пожелаваме си да сме живи и здрави, животът в нашата мила Родина да се подобрява всеки ден и през тази година да достигнем полезност за поне 150 семейства.

Ако имате нужда от още информация за стените „Катерица“ натиснете тук: https://www.facebook.com/katerica.walls или се свържете с Марти и Дени на katerica.walls@gmail.com . А ние ще ви представим първи техния нов проект съвсем скоро!

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X