Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Декември е. Най-чаканият и исканият месец от всички деца по света. Зимата започва да се усеща по кратките игри на децата навън. Любимият декември е пълен с всякакви предизвикателства – от украсяването на елхата, през закачането на лампичките в цялата къща и получаването на дългочаканите подаръци.

Как да разнообразите игрите в къщи с вашето дете – да направите още едно интересно и полезно нещо заедно? Как? С любимите на малки и големи коледни сладки – маслени, джинджифилови или медени! Вашите деца обичат сладко, нали?

Направата на коледни сладки може да е скрито като игра във вашия коледен календар или просто един следобед, в който цялата къща мирише на сладки. Ето защо приготвянето на коледните изкушения с вашето дете може да добави смисъл към вашето семейство. И не забравяйте да си пуснете коледна музика за настроение. 

Готвенето с деца е забавно и помага

Готвенето с деца е забавно и помага за:

  • Развиване на уважение. Когато детето научи нещо ново от родителя си, връзката на уважение и любов се засилва между тях.В готвенето трябва да се въздържаме от непрекъснати забележки като: „Не прави това!“, „Махни си ръцете оттук!“, „Не ме ли чуваш?“. Както и от ядосани и яростни коментари: „Как можа да изцапаш дрехите си, пода и т.н.!“, „Изчезни в другата стая.“;
  • Научаване на ред. Показвайки дейностите на детето по приготвянето на коледните сладки например, то усвоява много по-лесно това, което му казвате. В готвенето си има ред – първо се мият ръцете, продуктите се приготвят, има момент на рязане, печене, чакане, почистване и т.н.;
  • Откриване на скритите таланти на детето си. Това може да бъде възможност да проучите и провокирате друга творческата страна на детето си, докатодецата пробват и разпознават вкусове, аромати и текстури.
  • Развиване на фината моторика. Месенето и точенето на тестото, мазането на тавата с олиото, чупенето на яйцата и другите дейности помагат за развитието на координацията и фината моторика.
  • Изграждане на самочувствие. Детето вижда крайния резултат от своите дейности и усеща (осъзнава при по-големите деца), че е било полезно. Иска да се похвали от продукта, да го опита. Децата са много чувствителни и оценяват високо както казаните критични думи, така и похвалите. Не пропускайте да кажете на детето, че е свършило добра работа.
  • Прекарване на време заедно. Създавате усещане за домашен уют и сигурност. Обожавам да гледам как баба и Алек готвя заедно. Усеща се щастие, гради се доверие, докато около вас мирише на канела или прясно изпечена питка. С по-големите деца може да използвате времето за готвенето като момент за споделяне и сплотяване.

 

Приготвянето на коледните сладки може да е един от най-приятните моменти в ежедневието ви. И когато готвите с децата си, вие не просто приготвяте храна, а прекарвате време заедно, а това е много важно за детето.

Фотограф: Мария Тодорова

Leave a comment

Запишете се за безплатен бюлетин

Ако нашият сайт ви харесва, тук можете да се абонирате за новини и интересна информация.


Благодарим ви! Николета и Никола

X